code eindelijk gekraakt

Vrijdag 02 September 2005 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

Noureddin el F. wordt door de veiligheidsdiensten beschouwd als één van de meest radicale en potentieel gewelddadige leden van de Hofstadgroep. Hij werd op 22 juni gearresteerd op het Amsterdamse station Lelylaan. Hij had een doorgeladen Agram 2000 pistoolmitrailleur bij zich. Bij doorzoeking van zijn schuiladres in Den Haag werd een gecodeerde brief gevonden.

De Nationale Recherche slaagde er gelukkig in de inhoud te ontcijferen. De brief bleek de namen te bevatten van Boris Dittrich, Jan Marijnissen, Bas van der Vlies en Frans Weisglas. Volgens het Parool van donderdag 1 september berustte de gebruikte code op het principe van lettersubstitutie. Elke oorspronkelijke letter werd vervangen door zijn voorganger in het alfabet. Zo werd een B dus een A, een C een B enzovoort. Nu ben ik wel de láátste die verstand heeft van geheimschrift. Op de Nationale Recherche na dan. Want als jongetjes op de basisschool gebruikten wij al dit soort codes. Dat vonden wij toen bijzonder spannend. Volgens mij is het zo'n beetje de meest simpele en voor de hand liggende codering die er bestaat.
Niettemin had onze Nationale Recherche er twee weken voor nodig om deze code te kraken. Wij kunnen weer rustig gaan slapen...

Foto: Enigma codeermachine.