Raadsels langs de looproute

Dinsdag 16 Augustus 2005 in categorie Lijf en ledematen

Ik mik mijn kauwgummetje in de afvalbak en lees terloops dat HIV geen AIDS veroorzaakt. Dat staat althans op die afvalbak. Het is de mening van ene Peter Duesberg, professor in de moleculaire en celbiologie aan de Berkeley Universiteit in Californië. AIDS krijg je vooral door drugsgebruik en AZT, zegt hij.
Hoe hij tot die conclusie komt mag u zelf gaan lezen, want als leek kan ik zijn hypotheses niet op waarde schatten. Ik ga dit natuurlijk niet allemaal voetstoots aannemen. De man mag dan professor zijn, maar dat schijnen sommige verkopers van de daklozenkrant ook te zijn, dus dáárdoor laat ik mij allang niet meer imponeren.

Wat mij wél weer fascineert is wie dat kleine affiche op de afvalbak heeft geplakt. Wie doet al die moeite om zoiets te vervaardigen en te verspreiden? De afvalbak stond op het terrein van een Amsterdams ziekenhuis, op de looproute tussen de Ingang Poliklinieken en de Hoofdingang. Ik verdenk dus een aldaar werkzame dissidente AIDS-specialist. Of een daklozenkrantverkoper.