gezichtsherkenning getest

Woensdag 22 Juni 2005 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

De hoofdcommissarissen in ons landje willen het vastleggen van gegevens over burgers flink uitbreiden, zo blijkt uit het rapport 'Politie in Ontwikkeling'. Liefst alle databestanden aan elkaar knopen, lekker veel cameratoezicht en natuurlijk het nieuwste snufje: gezichtsherkenning.

Eén van de organisaties die fel gekant zijn tegen deze nieuwe ontwikkelingen, is de Stichting Shithead. Deze club ontstond nog geen jaar geleden uit een fusie tussen de Algemene Nederlandse Vereniging van Lelijke Mensen (ANVLM) en de Bond Van Mensen Die Altijd Zo Beroerd Op Foto's Staan (BVMDAZBOFS). Een woordvoerder laat weten: Die hoofdcommissarissen hebben werkelijk geen idéé hoe het is om te moeten leven met de wetenschap dat je lelijke tronie voorkomt in allerlei databestanden! Het is erg krenkend voor je zelfbeeld om er bij gezichtsherkenning telkens zó uitgepikt te worden. Je ziet zo'n computer als het ware denken: Makkie! Eitje!
Kijk, dit overkomt heus niet alleen lelijke mensen. In onze organisatie zitten ook een heleboel aantrekkelijke types, zoals ikzelf. Maar die hebben gewoon de pech dat ze altijd raar op foto's staan. Het is een soort noodlot, the camera hates us, zogezegd.

In de eerste plaats hebben we natuurlijk steevast rode oogjes, zelfs als er géén flits is gebruikt. Zo erg is het al! En daarnaast is er natuurlijk net op het moment geknipt dat je mond open hangt. Of dat je de letter 'u' uitspreekt, hetgeen leidt tot een tuitende apenbek. Verder fotograferen ze je altijd van je slechte kant of op dagen dat de acné weer hevig opspeelt.

Nee, wij zijn hier uiterst ongelukkig mee. Als dit doorgang vindt doen wij een zak over ons hoofd. Een zak met de opdruk: 'Kijk naar je eige!'. Wij hebben al tienduizend zakken in bestelling staan. Die kunnen onze leden dan voor 1 euro per stuk aanschaffen (niet-leden 1,50). Ook overwegen wij de invoering van de Big Brother Burka...

Als bewijs dat de rotkoppen direct opvallen, kregen we van de Stichting Shithead de gecertificeerde 'Testkaart Gezichtsherkenning' ter beschikking. Test uzelf: welke pikt ú er direct uit?