'god bestaat niet'

Woensdag 15 Juni 2005 in categorie Politiek & Maatschappij

Typisch Nederland. Harde satire: het programma 'God bestaat niet' op de RVU. Je moet er van houden. En als je er niet van houdt: er zijn nog tachtig andere kanalen. De SGP wil dat het van de buis gehaald wordt. Mag geen verbazing wekken voor die partij.

Toch vraag je je af hoe een moslim zoiets vindt. Eerst wordt hem uitgelegd dat keiharde kritiek op islam, grappen over zijn cultuur 'nu eenmaal hoort bij het westen', onderdeel is van de Nederlandse samenleving. Vrijheid van meningsuiting nietwaar? In Nederland mag worden gespot met godsdienst. Vrijheid is soms pijnlijk.

Maar dan, aanzwellende violen, opkomst van dé minister president: Jan Peter Balkenende. Balkenende is geen liefhebber van satire, dat is bekend. Het decor: een kolkend Gelredome. Het is EO-jongerendag. Hoe denkt hij over het televisieprogramma? De premier vindt het "walgelijk". Van hem mag het programma wel van de buis. JP spreekt hier "als premier en als christen".

Wanneer spreekt minister Verdonk haar premier eens aan op slachtofferdenken?

Mr. Lodewijk Asscher is fractievoorzitter van de Partij van de Arbeid in de Amsterdamse gemeenteraad en universitair docent informatierecht aan de Universiteit van Amsterdam.