vijf weken werken wegens fraude

Zaterdag 11 Juni 2005 in categorie Criminaliteit en recht

Henk Koop van bouwbedrijf Koop Tjuchem kreeg 180 uur taakstraf voor zijn bouwfraude activiteiten. Marijke de Vos, voormalig voorzitter van de parlementaire enquête commissie, vindt het nogal mager en 'een verkeerd signaal'.

Even rekenen: 180 uur, dat zijn vijf 36-urige werkweken. Maar dat zegt nog niks, want het ligt er natuurlijk aan wat we Henk laten doen tijdens zijn taakstraf. Mag hij sluiswachter zijn in de Sahara of moet hij één voor één de ballen in de ballenbak bij Ikea glimmend poetsen? Wordt hij stadswacht in Persingen (het kleinste dorp van Nederland) of laten we hem met een penseeltje de Bloemenveiling in Aalsmeer (het grootste gebouw van Nederland) geheel opnieuw in de verf zetten?
Kortom, op deze manier kunnen we als kritisch toeschouwer niet beoordelen hoe verkeerd het signaal is. Dan maar eens kijken wie er nog meer 180 uur taakstraf voor een vergrijp kregen opgelegd. John L. uit Etten-Leur bijvoorbeeld. Hij had sporen van een misdrijf vernietigd na een dodelijke steekpartij. Of een dronken Amsterdammer die na wegpiraterij een politieman twee gebroken ribben schopte.

Verder vinden we nog een held uit Breda die zijn ex-vriendin mishandelde. In België iemand die illegaal cd's en dvd's kopieerde. En tot slot Donald Parfitt, de man die de kopieën van de nieuwste Harry Potter had gestolen.

Ik vat dit even samen. Het tarief van 180 uur taakstraf geldt voor het wegmaken van een moordwapen, het breken van politieribben, het mishandelen van je ex, cd-piraterij, het pikken van Potter en voor miljoenenfraude in de bouw.
En ja, ik weet het, deze vergelijking slaat nergens op maar een mens moet toch wát op een saaie zaterdagmiddag. Een weblog is tenslotte ook een werkstraf!