de drollen van danone

Woensdag 25 Mei 2005 in categorie Trivialiteiten

Ter afwisseling van de referendumdiscussie eens een onderwerpje in de categorie 'alledaagse zwendel'. Dit keer over Danone, u weet wel, die fabrikant van dure futiele fluttoetjes in gierige bakjes. Meer verpakking dan yoghurt en na consumptie overheerst het onvoldane 'is dit alles'-gevoel.

In navolging van Yakult heeft ook Danone een drankje dat claimt de natuurlijke weerstand te verhogen: Actimel. Het bevat de melkzuurbacterie Lactobacillus casei Defensis.

Dit organisme heeft een positief effect op de darmflora, dus als het goed is krijg je daar eindelijk ook een beetje knappe ontlasting van. Dagelijks een strakke drol is altijd meegenomen. Ik nam mij daarom voor dat Actimel eens aan te schaffen. In mijn fantasie zag ik reeds zo'n sportieve, metallic gespoten bolus met sierstrip en spoiler in de pleepot drijven! Ik rukte derhalve een setje van vier flesjes Actimel uit het koelvak. Ik had mazzel! Danone deed een lente-actie. In (toepasselijke) koeienletters stond er op de verpakking: LET OP!! 2E GRATIS.
Nou vooruit, ik nam dus nóg een setje mee. Achteraf bleek ik echter toch voor de 2E betaald te hebben. Niks gratis. Bij nadere beschouwing van het etiket zag ik dat waarschuwing LET OP niet sloeg op dat GRATIS, maar op de kleine lettertjes van Danone: bij aankoop van 2 verpakkingen Actimel ontvangt u het aankoopbedrag van 1 verpakking retour op uw rekening (maximaal 1 inzending per adres). Bewaar de kassabon en kijk op www.actimel.nl voor de voorwaarden.

In ruil voor het aankoopbedrag wilde Danone van mij hebben: mijn naam, mijn rekeningnummer, mijn adres, twee streepjescodes en de kassabon. Dat was niet gratis, dat kostte een hoop tijd en informatie die ik niet kwijt wilde aan Danone.
Navraag bij de klantenservice van Albert Heijn leerde dat ze al een hoop klachten hadden gehad over deze misleidende actie van Danone.

Puur uit recalcitrante ergernis slurpte ik gulzig een heel pak chocoladevla naar binnen. Voortaan maar weer gewoon bruine bagger schijten dan...