staatkundige vernieling

Woensdag 30 Maart 2005 in categorie Politiek & Maatschappij

Sommige mensen geven blijk van een bijzondere geslepenheid in hun carrièreplanning. D66-voorzitter Alexander Pechtold was eerst veilingmeester, toen eventjes burgemeester van Wageningen, straks eventjes minister van Bestuurlijke Vernieuwing en een paar Koninkrijkszaakjes en daarna een héééle tijd riant wachtgeldgenieter.

Bij zijn aantreden in Wageningen beloofde burgemeester Pechtold dat hij zijn termijn van zes jaar zou uitdienen. Maar na anderhalf jaar hopt hij al naar de volgende job. We krijgen hiermee direct een duidelijk inzicht in de betrouwbaarheid van deze aankomend minister.
Hij wordt benoemd vóórdat het partijcongres van Democraten 66 heeft bepaald of de partij wel in deze regering blijft zitten. De opvallendste woorden in de voorgaande zin zijn 'benoemd' en 'democraten'. En dus krijgen we tevens direct een duidelijk inzicht in het huidige democratisch gehalte van deze partij.

Want het is erg democratisch van D66 om even gauw een minister te laten benoemen die misschien nauwelijks de tijd krijgt om de stoel in z'n werkkamer uit te proberen. Vervolgens kost hij de staat alleen maar een hoop geld voor niet geleverde diensten. Maar dát is wat D66 blijkbaar onder 'staatkundige vernieuwing' verstaat. Misschien kunnen we het beter gewoon fraude noemen.
De gekozen minister, is dát niet wat voor in 't partijprogram?