de driek des vaderlands

Vrijdag 28 Januari 2005 in categorie Het vaderlandsch cultuurgoed

De culturele elite vindt het maar niets dat Driek van Wissen de nieuwe Dichter des Vaderlands is geworden. Voormalig zomergastheer Joost Zwagerman bijvoorbeeld vindt zichzelf een veel betere dichter en noemde de Groninger een 'rijmelaar in een biedermeier broek'. Weblogger Wim de Bie zucht vertwijfeld en duikt maar weer mokkend in een bundel van Gerrit Kouwenaar. Weblogster Hanneke Groenteman is diep teleurgesteld dat haar favoriet Elly de Waard het niet is geworden.

Zijn ze zo naïef of doen ze maar alsof? Hadden ze dan verwacht dat het grote publiek als een blok zou vallen voor een zwaargewicht als Ilja Leonard Pfeijffer? Voor het onsamenhangend giechelende meisje Hagar Peeters? Voor de tot de poëzie bekeerde ex-popjournaliste Elly de Waard? Nee, zo werkt dat niet. De andere kandidaten deden waarschijnlijk vooral mee om hun eigen bundels te pluggen, maar waren feitelijk overgekwalificeerd en dus ongeschikt voor de functie van Dichter des Vaderlands. De ambtstermijn van Gerrit Komrij heeft geleerd dat dit alleen maar tot gekunstelde brokken leidt.

Een Dichter des Vaderlands is een poëet die gelegenheidsgedichten schrijft, daartoe aangezet door de actualiteit. Hij of zij moet door het hele volk begrepen worden en niet alleen door de 'happy few'. Analyses van rijmschema's en 'wat heeft de dichter hier bedoeld' passen niet in dat plaatje.
De Dichter des Vaderlands moet kunnen rijmen en dichten zonder zijn hemd op te lichten, moet z'n verzen liefst van een puntige of komische noot voorzien. Het is soms even slikken voor het meer belezen volksdeel, maar het is niet anders.

Driek van Wissen is dus de juiste man op de juiste plaats, een echte Dichter des Vaderlands. Alleen hoop ik dat ie niet te vaak met z'n morsige kop op televisie komt, want dan moet ik weer een Rennie nemen. Qua verschijning heb ik dus eigenlijk liever Tjitske Jansen.

Gerelateerd artikel: de deegkop van Komrij.

Opmerkelijk: literairnederland.com vindt heel eigenwijs dat Ilja Leonard Pfeijffer de nieuwe Dichter des Vaderlands is. (voor de zekerheid: de google-cache).