kruitdamp

Woensdag 03 November 2004 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

Het is typisch zo'n 'day after'. Je staat op met het gevoel dat de wereld nòg vier jaar door een olieboer gerund gaat worden en inderdaad, het ziet er ernstig naar uit. Je staat bovendien op met de beklemmende gedachte dat iedereen met een mening die sommige ambassadeurs van Allah niet aanstaat z'n leven niet meer zeker is. En inderdaad, het ziet er somber uit. Een dikke mist hangt als nog lang niet opgetrokken kruitdamp over de stad.

Uit de spaarzame informatie die justitie vrijgeeft komt het beeld naarvoren van een goed voorbereide aanslag op Van Gogh. Uit betrouwbare bron vernam ik dat de dader bij het verlaten van het Oosterpark zijn pistool opnieuw heeft staan laden. Hier is iemand tot de tanden gewapend op pad gegaan. Er lijkt dus geen sprake van een dader die impulsief in een vlaag van woede een pistool uit een keukenlaatje heeft gegraaid. Dit is een georganiseerde terechtstelling, de doodstraf voor degene die het Islamitisch opperwezen heeft beledigd.
Valt politiek-religieus fanatisme nog wel onder de vrijheid van godsdienst? Zou het niet strafbaar moeten zijn? Iets zegt mij dat wij het daar met z'n allen dringend over moeten hebben. Als dat nog mag tenminste...