in de kreukels

Woensdag 08 September 2004 in categorie Altijd handig

Eén van de meest onzinnige klussen vind ik strijken. Ik houd mij dan ook niet bezig met deze bezigheid. Ik krijg daardoor een enkele keer het verwijt dat ik er slordig bijloop. Wie heeft ooit uitgemaakt dat kreukelig hetzelfde is als slordig? Welke idioot heeft ons opgezadeld met strijkbout en strijkplank? Philips? Tefal? De reeds lang gestorven uitvindster van netjes Nederland Amy Groskamp-Ten Have? Nee, het waren de Noormannen...
Het strijken bestaat dus al veel langer dan ik dacht. Om hun wollen kleding glad en waterafstotend te maken streken de stoere Vikingen met glazen bollen ter grootte van een tennisbal bijenwas in de stof, zo lees ik. Bij nader inzien waren die gasten dus toch een stelletje mietjes. Sindsdien zitten wij opgescheept met het fenomeen strijkbout, uiteraard in diverse stadia van ontwikkeling. En met de strijkplank die altijd in de weg staat. Jullie worden bedankt, heren Noormannen!

Er zijn pogingen ondernomen om van deze irritante folklore af te komen. Het zal in de jaren zestig zijn geweest dat wij werden verblijd met het no-iron overhemd van puur nylon. Even leek het strijkleed geleden, maar je ging vreselijk zweten in die dingen en na drie keer dragen zaten er gele plekken onder de oksels. Vooral dit laatste droeg niet bepaald bij tot een representatief voorkomen. De nieuwe uitvinding was geen lang leven beschoren als ik mij goed herinner.

Blijft de vraag: waarom die verbeten fixatie op kreukloos? Het praktisch nut voor Vikingen is mij duidelijk, maar tegenwoordig is het slechts een loze norm die stelt dat glad gelijk staat aan netjes. De meerderheid is slaaf van die norm, want er zijn maar weinig mensen die strijken leuk vinden. Het is verbijsterend dat bijna niemand dit onzinnig en tijdverslindend gedoe nu eens ter discussie stelt. Wie er goed over nadenkt moet wel tot de conclusie komen dat strijken een nutteloze, tijdverspillende en frustrerende bezigheid is. Onze prehistorische voorouders waren verstandiger, zij deden geen moeite hun beestenvellen netjes in de plooi te krijgen.

Er bestaat sinds kort kleding die met opzet van fabriekswege gekreukeld is. Strijken helpt niet, de kreukels blijven erin. U begrijpt dat ik een enthousiast afnemer daarvan ben en ik kan altijd zeggen dat het mode is.

Meer over de geschiedenis van het strijkijzer vindt u bij de netste en meest uitgestreken krant van Nederland, het Reformatorisch Dagblad.

Wordt ook wel gedaan: kranten strijken.