De nerd van Glimmen

Maandag 07 Juni 2004 in categorie Incrowd: over webloggen

Blijkbaar bestaat er een algemeen geldend beeld van 'de nerd'. Op details kan ik er een ietsje naast zitten, maar volgens mij is dit beeld als volgt: een nerd is een fanaat die bijkans als randapparaat aan de computer is verbonden. Men treft hem dus altijd aan in het gezelschap van een computer. Hij is uitermate deskundig op computergebied. Hij is jong, heeft acne en verwaarloost zichzelf. Ook drinkt hij teveel en slaapt hij te weinig. Hij heeft dikwijls een Buddy Holly bril. Hij is kansloos bij de meisjes, vandaar dat hij zijn leven geheel richt op zijn tweede (of misschien toch wel eerste) liefde: de computer. Hij praat nerd-taal die alleen voor andere nerds te volgen is. Er zijn ook vrouwelijke nerds uiteraard, maar bij een nerd doet het geslacht er nauwelijks toe, want ze doen het allemaal toch uitsluitend met hun computer. Die heeft ook nog eens meer aansluitmogelijkheden. Met nadruk herhaal ik: dat is het beeld. De media rukken uit als er een weblogconferentie is in het Groningse Glimmen. Immers, zo vaak komt het niet voor dat je de doorgaans solitair levende nerds buiten hun biotoop in een grote groep bij elkaar ziet. Het is een soort EO-jongerendag, maar dan voor computergekken. Denken ze.

Dan komt men vervolgens in Glimmen en dan blijken daar allemaal echte mensen te zitten in plaats van nerds. En stuk voor stuk nog allemaal aardige, gezellige en vrolijke echte mensen ook! Qua nieuwswaardigheid is dat een behoorlijke tegenslag. Gelukkig is daar nog de altijd sympathieke Francisco van Jole. Die kennen de mensen, die is vertrouwd, dan blijven de kijkers tenminste niet in algehele verwarring achter.

Waarom is men eigenlijk zo naarstig op zoek naar de nerd als het om computers gaat? Omdat de computer voor de doorsnee burger toch nog iets magisch heeft? Waarom zoekt men niet naar de nerd bij de fanfare Kunst en Vriendschap? Daar zitten ook altijd wel een paar jongens en meisjes met acné en een Buddy Holly bril. Waarom zoekt men niet naar de nerd bij de kanoclub, in de paardenstal, het Nederlands elftal, bij de postzegelruilbeurs, bij de geitenfokvereniging? Die mensen zijn eveneens nimmer bij hun object van fascinatie weg te slaan. Alleen omdat bij de geitenfokvereniging het geslacht er nu juist wèl toe doet?

Nee, alle mensen die naar Glimmen kwamen waren het erover eens: het was geweldig met al die aardige, interessante en toch zo echt normale mensen! De enige über-nerd die er rondliep was Verbal Jam. Die presteerde het om diep in de nacht in het pension een Volkskrantjournalist 'verhaaltjes voor het slapen' te gaan zitten vertellen. 't Is dus even de krant van aanstaande zaterdag afwachten, maar dik kans dat de definitie van 'nerd' dan radicaal wordt bijgesteld in de richting van een grijze, ietwat morsige oudere jongere met een zonnebril...


Tags: