bijna gewiste geschiedenis

Maandag 09 Februari 2004 in categorie Flashback verhalen

Ome Herman werkte bij de Heineken Brouwerij aan de Amsterdamse Stadhouderskade. Op 12 maart 1945 zag hij vanaf het dak machteloos toe hoe in het tegenovergelegen Weteringplantsoen zesendertig verzetsmensen werden gefusilleerd.

Ik heb Ome Herman nooit gekend. Hij was de zwager van mijn grootmoeder en hij overleed voordat ik geboren was. Ome Herman is geschiedenis. Familiegeschiedenis. Ik ken alleen dit verhaal over hem en dat het een vrolijke gezellige man was. Natuurlijk met uitzondering van de dag dat hij de fusillade zag.

Maar verder weet ik niets van hem. Eigenlijk is het verbijsterend hoe snel zelfs je eigen familie kan wegzakken in de vergetelheid. Van de groten der aarde worden complete stambomen en biografieën bijgehouden, terwijl we in veel gevallen juist hún daden maar het liefst zo snel mogelijk willen vergeten.

En ook al worden ze wel belangrijk geacht, de oorlogsverhalen van Koningin Wilhelmina zijn niet per se interessanter dan die van de ome Hermannen uit die tijd. Deze dame zat in Engeland en stond niet op het dak van de Heineken Brouwerij. Ome Herman wél. Die zag het allemaal gebeuren en kwam volledig overstuur thuis.

Eigenlijk zouden we dat dus een beetje moeten bijhouden, die familie van ons. Of ze nu leuk zijn of niet, het kan nuttig zijn om te weten wie er allemaal deel van uitmaakten. Wie waar wanneer geboren is. Wie waar wanneer gestorven is en ook waaráán. Soms is een verre neef geïnteresseerd in genealogie en heeft die de zaken op een rijtje. Maar meestal is die neef toch net te ver om hem met goed fatsoen eens op te kunnen bellen. Je kent hem alleen van horen zeggen.

Er is een gratis Nederlands programma om de privé-stamboom eens op simpele wijze in kaart te brengen. Het heet Adfaer (Fries voor: voorouders) en het confronteert je tijdens het invullen van de gegevens genadeloos met alles dat je niet (meer) weet over je familie.

Links:
Het verhaal van Werner Blok, een andere getuige.
Genealogie startpagina.
Het weer op een bepaalde dag in de geschiedenis.
This day in history