kaasklootzakjes

Woensdag 12 November 2003 in categorie Politiek & Maatschappij

Wanneer u die hele satirediscussie zat bent moet u gewoon gaan terugbladeren door de krantenstapel. Of kijken of er nog journaals van een paar weken geleden op een verdwaalde videoband staan. Dat is pas echt lachen! Dan ziet u bijvoorbeeld onze Haagse hopman bij het NOS-journaal Ferry Mingelen laatdunkend gniffelen over de Antilliaanse premier Mirna Godett.

Weet u het nog ongeveer? Nederland had gedreigd de landingsrechten in te trekken van de Antilliaanse luchtvaartmaatschappij DCA wanneer ze niet meehielpen dat gedonder met die bolletjesslikkers in te perken. Zoiets was het. Mevrouw Godett liet dit niet op zich zitten en dreigde op haar beurt spontaan de landingsrechten aan de KLM te ontnemen. Hahaha! De Nederlandse ministers lagen natuurlijk in een deuk! En Nieuwspoortlakei Mingelen met hen. Dat kòn immers helemaal niet, hahaha! Dan zouden de Antillen meteen onbereikbaar zijn, hahaha! Je zag ze denken: wat een dom volk toch, die negertjes daarzo! Slechts luttele weken later zitten leden van diezelfde ministersploeg ons de les te lezen dat wij de Majesteit en aanverwanten niet bij voortduring belachelijk mogen maken. Mevrouw Godett natuurlijk wèl, dat is heel wat anders, dat is maar een hersenloos huisvrouwtje. Daar doet onze regering in 't geniep zelfs graag aan mee! Dat mag je ook niet met elkaar vergelijken. Antillianen zijn corrupt, handelen allemaal in drugs en moeten eerst hun zaakjes maar eens orde hebben voor we ze serieus nemen. Zo zit dat!

“Wij Nederlanders staan op een veel hoger ontwikkelingspeil...”
Nee, wij Nederlanders staan op een veel hoger ontwikkelingspeil. Wij zijn niet corrupt. Het woord 'bouwfraude' zijn wij allang weer vergeten, hoewel we er lessen voor de toekomst uit zouden leren. Nederland is de grootste XTC-producent ter wereld, Rotterdam de 'gateway to Europe' voor cocaïne, heroïne en sinds kort ook weer lsd. Als alom gerespecteerde narcostaat kunnen we niet dat amateuristische gesodemieter gebruiken van dat stelletje armoedige Antilliaanse sloebers met een paar bolletjes in hun reet. Dat loopt te veel in de gaten, daar krijgen wij een slechte naam van in de wereld. Zelf hebben wij immers geen drugssmokkelaars. Die leveren we meteen uit aan de VS of we laten ze lekker rotten in de kerkers van Turkije en Thailand. Zo wassen wij onze handen in onschuld, zo blijven wij zelf volkomen clean, opdat wij vervolgens anderen een schoon maar niettemin onwelriekend moralistisch vingertje voor de neus kunnen houden.

Tja, Nederland kan het toch ook niet helpen dat ze daar op die Antillen nog behoorlijk achterlijk zijn? Je laat toch niet gebeuren dat iemand die van corruptie wordt verdacht kan meedoen aan de verkiezingen? En als hij die dan wint hij zijn zuster aan het bewind brengt? Dat is toch je reinste schertsvertoning?

In Nederland is iedereen van onbesproken gedrag. Stel je toch eens voor dat, om maar een willekeurig satirisch personage te noemen, iemand als Prins Bernhard steekpenningen zou aannemen? Dat is toch ondenkbaar?

Een overheid dient zuiver te zijn en daarom stelt onze premier altijd eerst een gedegen onderzoek in voordat hij iemand tot de hoogste kringen toelaat. Anders loop je het risico af te zakken naar het niveau van de eerste de beste bananenrepubliek. Dan zou het bij wijze van spreken zomaar kunnen gebeuren dat een prins blijft hangen aan een Goois gangstersletje. Okee, neem mij niet kwalijk, dat laatste neem ik terug. Dit is wel errug vergezocht en zoals onze premier zegt: je moet bij satire je grenzen kennen.

Sorry dus voor deze veel te kwetsende spotternij, die mij anderzijds ineens ook weer een geweldige brainwave brengt! Waar de Antillen dringend behoefte aan hebben is een scherpe satiricus! Want hoe tegenstrijdig het ook mag klinken: je hebt een satiricus nodig om serieus genomen te worden. Kijk maar naar Suriname. Sinds Jörgen Raymann kijken die Nederlanders wel uit om grappen over Suriname te maken, want anders worden ze ongenadig teruggepakt. Dat zal ze leren, die altijd arrogante Nederlandse kaasklootzakjes!

Ik heb geen verstand van de Antillen natuurlijk, dus als het niet klopt dan hoor ik het wel.