niet netjes

Dinsdag 26 Augustus 2003 in categorie Opinie

Ik worstel met een moreel dilemma. Het Israëlische blad Maariv publiceerde naar Amerikaans voorbeeld de foto's van 34 Hamas-kopstukken die blijkbaar op de Israëlische dodenlijst staan. Het Israëlische leger heeft al geruime tijd de gewoonte om Hamas-leiders met een welgemikte raket standrechtelijk te executeren. Dat is niet netjes van Israël, om maar eens een understatement te gebruiken. Landen die pretenderen tot het beschaafde deel van de wereld te behoren zouden zich niet moeten verlagen tot dit soort praktijken.

<%image(AhmedYassin.jpg|120|117|Sjeik Ahmed Yassin, geestelijk leider van Hamas.)%>
Op hun beurt houden de Hamas-leiders de verderfelijke gewoonte eropna hun jongeren met een bom op het lijf de dood in te sturen. Nog afgezien van de vele onschuldige burgerslachtoffers die daarbij vallen is dit eveneens 'niet netjes'. De baardige oude heren van Hamas verheerlijken tegenover naïeve Palestijnse jongeren het martelaarschap. Zelf ambiëren zij dit blijkbaar niet, zij hebben het te druk met hun (inmiddels geblokkeerde) vette bankrekeningen in de Verenigde Staten. Nóóit hoor je over een Hamas-leider die zelf nu eens met een explosieve lading op de buik naar vijandelijk gebied is gereisd.

Ondanks mijn vredelievende opvattingen kan ik daarom bij berichten van deze letterlijk en figuurlijk opgeblazen Hamas-prominenten ergens het gevoel dat recht is gedaan aan de jeugd van Palestina maar met grote moeite wegdrukken. Ik gun de Hamas-bazen stiekem het martelaarschap dat zij hun jongeren aanbevelen. Dat zal wel niet netjes van me zijn.

De 'roadmap for peace' leidt over slechte wegen...