filmvoer

Woensdag 09 Juli 2003 in categorie Opinie

Ik ga al die oude jeugdboeken maar weer eens uit de kast trekken en herlezen. Want voor je het weet is het beeld dat je ervan had voorgoed verpest door één of andere Nederlandse regisseur die er zonodig weer een film van moest maken. Waarschijnlijk bij gebrek aan inspiratie voor een oorspronkelijk scenario.
Ze zijn niet meer te houden. "Kruistocht in spijkerbroek" is óók alweer de klos.

Boeken die vroeger door de onderwijzer even genadeloos als onterecht in de categorie 'leesvoer' werden ingedeeld, zijn nu ineens wél goed genoeg. Het meest recente voorbeeld hiervan is "De schippers van de Kameleon", gebaseerd op de boeken van Hotze de Roos. Met die Kameleon kunnen ze lekker even voort, want daarvan zijn geloof ik niet minder dan zestig delen verschenen.
Acht deeltjes van Pietje Bell bieden eveneens voldoende perspectief voor vervolgfilms. En ja hoor, deel twee komt eraan. Vanaf 18 december kunt u "De jacht op de Tsarenkroon" gaan zien (of straal negeren natuurlijk).
Schrijver Christiaan van Abkoude zal zich in z'n graf omdraaien, want diens "Kruimeltje" hebben ze ook al te grazen gehad. Al die extra centjes had hij tijdens zijn leven best kunnen gebruiken.

Begrijp mij goed, ik ben er niet op tegen dat er zo nu en dan eens een goed jeugdboek wordt verfilmd. Ik zeg ook niets over de uiteindelijke kwaliteit van de films. Maar de huidige run op al die oude titels is toch wel erg verdacht. Comfortabel en relatief voordelig lift men mee op bewezen succes. Wij zijn dan ook in bange afwachting van "Nijntje Reloaded"...

Zegt het al die 'medelanders' nou wat, zo'n film?