ons kromme wereldbeeld

Zaterdag 29 Maart 2003 in categorie Politiek & Maatschappij

U wist het natuurlijk al, maar u staat er gelukkig niet elke dag bij stil: wij hebben een totaal vertekend beeld van de werkelijkheid en dus ook een behoorlijk krom wereldbeeld. Dit wordt veroorzaakt door het feit dat onze informatievoorziening via de traditionele media in onze Westerse maatschappij bijna volledig wordt beheerst door een aantal grote persbureaus. Televisie, radio en krant nemen hun informatie in heel veel gevallen braaf over. Niet altijd kritiekloos, maar dikwijls zijn er gewoon geen andere bronnen. Wanneer u eens wilt zien wie een van de belangrijkste nieuwsleveranciers is, kunt een kijkje gaan nemen bij het ruwe filmmateriaal van Reuters over de oorlog in Irak. U vindt belangrijke delen daarvan later weer terug bij onze eigen nieuwsjournaals. Het zou ons eigenlijk moeten verontrusten.

Professor in de Internationale Communicatie Cees Hamelink heeft in het verleden al meermalen op de dominantie van de Westerse persbureaus gewezen. Dit overwicht heeft bijvoorbeeld tot gevolg dat heel veel nieuws uit de Derde Wereld voornamelijk vanuit Westers perspectief wordt belicht. Als het al aan bod komt.
Hamelink spreekt zelfs van regelrechte censuur die kan plaatsvinden, aangezien de persbureaus in handen zijn van commerciële mediagiganten. Zij houden uiteraard in de gaten of bepaald nieuws hun belangen niet zal schaden. De persbureaus bepalen in grote mate wat nieuws is en wat niet. Hierdoor valt op de functie van de pers als 'geweten van onze samenleving' misschien hier en daar nog wel wat af te dingen.

Wanneer het 'nieuwsvoer' eenmaal in hapklare brokken op de redactieburelen van onze media ligt, vindt er opnieuw een schifting plaats. U merkte het zelf al, want direct na het uitbreken van de oorlog in Irak konden al die kippen ook in figuurlijke zin verder de pest krijgen en is er blijkbaar vrede op de Westelijke Jordaanoever.
Grappig, maar ook wel wat irritant, is het om te zien hoe kranten en tijdschriften dikwijls letterlijk dezelfde berichtjes hebben doordat deze klakkeloos als snelle bladvulling worden overgenomen van het ANP. Men doet niet eens de moeite om het stukje te herschrijven en eventueel aan te vullen met informatie uit andere bronnen.

Ondertussen zitten we heerlijk te schamperen wanneer we Saddam Hussein en zijn kliek het Irakese volk de grootste onzin zien wijsmaken. Terecht natuurlijk, maar ondertussen mogen we maar wát blij zijn dat we tegenwoordig ook nog internet hebben om zelf op zoek te gaan naar informatie. Helaas echter opnieuw een voorziening die de Derde Wereld grotendeels ontbeert.

Paranoia: is er eigenlijk wel oorlog in Irak?