pissig moralistisch

Vrijdag 31 Januari 2003 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

Eventjes moralistisch, want ik ben behoorlijk pissig. Dan ga ik anderen in de hoogste boom de les lezen. Eigen schuld, dan moeten ze maar niet zo dommig doen. Controleer dus eerst of u zich zodanig heeft gedragen. Anders mag u dit overslaan.
Wat zit mij dwars? Nederlanders nemen in het algemeen gesproken hun eigen grondwet te weinig serieus. Daarmee houd je je rechtsstaat op de lange duur niet overeind. Neem als voorbeeld de vrijheid van meningsuiting.
Imams konden homo's varkens noemen, Fortuyn mocht de Islam voor achterlijke godsdienst uitmaken, een anonieme neo-fascist als Ertan kan Ayaan Hirsi Ali virtueel verkrachten en vermoorden, Theo van Gogh vindt het geen enkel probleem om iedere Arabier bij herhaling als geitenneuker aan te duiden en hooligans kunnen vreselijke ziektes van de tribunes kotsen.
En wij doen dat vervolgens af met slome dooddoeners als 'ach, iedereen heeft recht op z'n eigen mening' of 'aan dat soort types moet je geen aandacht schenken'.

Het is echter essentieel dat we er wèl aandacht aan besteden. Anders zijn we straks een bananenrepubliek. Want er is een verschil tussen een mening en ongenuanceerde scheldpartijen. Teveel racisme, neo-fascisme, discriminatie en andere zieke uitingen komen veilig weg onder de dekmantel van 'de vrijheid van meningsuiting'.
Mensen mogen met elkaar stevig van mening verschillen, zolang dit gebeurt op basis van op z'n minst een elementair gevoel van respect. Wanneer sommigen menen anderen openlijk te kunnen minachten moeten wij hiertegen in het geweer komen.

Wanneer wij dit niet doen, is de weg vrij voor allerlei dubieuze figuren die stemming maken tegen anderen binnen onze maatschappij. Op onze samenleving is veel kritiek mogelijk. Dat mag, op basis van argumenten, door middel van discussie en debat. Ook nieuwe Nederlanders zullen zich moeten aanpassen aan dit concept. Helaas zie ik bij sommigen een omgekeerde ontwikkeling: het bij voortduring openlijk blijk geven van minachting voor de Nederlandse maatschappij. En Theo van Gogh gaat dit nog eens aanwakkeren door hetzelfde in omgekeerde richting te doen.

Het is nu wel duidelijk dat Theo zich niet aangetrokken voelt tot de Islam. Hij gelooft in God noch Allah en ziet niets in de daarbij horende cultuur, gewoonten en rituelen. Daarom woont hij waarschijnlijk ook in Nederland. Dus zolang hij niet wordt lastiggevallen door lieden die hem de Islam willen opdringen moet hij verder niet zeuren. Niet bemoeien met die mensen zolang ze zich aan onze grondwet houden.

Wanneer de altijd anonieme Turkse Ertan zoveel minachting voelt voor de Nederlandse samenleving, wees dan consequent en kies voor de heilsstaat Turkije. Het is een prachtig land en het paspoort zal hij nog wel ergens hebben liggen. Ongetwijfeld kan hij daar ongeremd parlementsleden vernederen, lekker iedereen die geen 'edel-Turk' is afzeiken en volop bijeenkomsten van de Grijze Wolven bezoeken. Maar dus niet van twee walletjes willen eten.

De grondwet is een barrière tegen de barbarij van het neo-fascisme en -nazisme, terrorisme en religieus fundamentalisme. Die verdedigingswal vergt serieus en voortdurend onderhoud, anders wordt hij sluipend ondergraven. Slappe dooddoeners om geen actie te hoeven ondernemen kunnen we dus niet gebruiken.

Als u een verband vermoedt met het vorige stuk: klopt!