Beginnetje van baantjer

Zaterdag 28 December 2002 in categorie Waargebeurde verzinsels

Het moeilijkste van een boek schrijven is meestal het vinden van een pakkende eerste zin. Menig schrijver is reeds over die horde gestruikeld, met als triest gevolg dat hij of zij ook de rest van die geweldige roman niet meer uit de pen kon krijgen.

Veel mensen weten niet dat nogal wat auteurs het schrijven van een eerste zin of alinea daarom uitbesteden aan speciale ghostwriters, in het jargon de 'aftrappers' genoemd. Zij zijn de specialisten van 'het beginnetje'. Als dat er eenmaal is, is de schrijver tenminste lekker op streek en mag deze het verder zelf uitzoeken.

De meest bekende eerste zin uit de wereldliteratuur is geniaal door zijn eenvoud: "In den beginne was er..."

De 'aftrappers' zijn in wezen ware literatoren, maar hebben tragisch genoeg te weinig zitvlees voor een heel oeuvre. Verbal Jam heeft de hand weten te leggen op zo'n 'beginnetje' van een aftrapkunstenaar.

Het voorbeeld illustreert dat de aftrap een waarlijk stukje mini-literatuur is. Let met name op het meesterlijk contrast tussen de eerste en de tweede zin, waardoor de lezer al direct op het verkeerde been blijkt te zijn gezet. Het is de opening van één van de komende Baantjer-boeken:

Inspecteur De Cock stond al geruime tijd peinzend voor het raam. Toen aan de andere kant plotseling de gordijntjes opengingen en Memmenmarieke haar delicatessen vlak voor zijn neus etaleerde, dacht hij: "Ik had volgens mij beter glazenwasser kunnen worden..."

Maar goed, in december worden ons wel méér dingen wijsgemaakt...