seksuele signalen

Zondag 11 Augustus 2002 in categorie Satire

Het wel of geen zin hebben in seks loopt bij man en vrouw minder vaak synchroon dan gewenst. Dit leidt tot allerlei onaangename bijverschijnselen als diepe frustratie, acute hoofdpijnen, depressie en in sommige gevallen zelfs tot echtscheiding of anderszins verbreken van de relatie. Vooral in geëmancipeerde culturen is er nogal eens sprake van hoog oplopende debatten tussen de lakens.

Elders pakt men dit probleem een stuk pragmatischer aan. Dit kan in diverse vormen. Zo zijn er samenlevingen waarin de overlegcultuur domweg nog niet is doorgedrongen. De heer des huizes maakt er verder geen woorden aan vuil en neemt zijn vrouw zonder verdere plichtplegingen wanneer het hem belieft. Hij wordt hierin moreel ondersteund door regels in heilige boeken.
Waar conservatief Christelijke kringen de vrouw nogal fantasieloos direct in een ondergeschikte en dienende rol trappen, komt de Islam toch wat sluwer uit de hoek. De Koran veinst in de eerste plaats uit te gaan van het belang van de vrouw: de man is verplicht haar minstens twee keer per week seksueel te bedienen. Ze mocht eens iets tekort komen, nietwaar?

Een veel elegantere en tevens geëmancipeerde praktische benadering van het 'zin-synchroniciteitsprobleem' komt ergens uit Afrika. Ik weet niet meer uit welk land, maar ik vermoed Ethiopië. Het is een voorwerp van keramiek dat in geen enkel potentieel seksueel actief huishouden zou mogen ontbreken. Dat wij daar in onze hoog geïndustrialiseerde samenleving niet zèlf op zijn gekomen zou tot nadenken moeten stemmen.

Het voorwerp is een klein schaaltje met een dekseltje. In het schaaltje is een vrijend stelletje afgebeeld. Wanneer één der partners zin heeft in seks, haalt hij of zij het dekseltje van het schaaltje. Mocht de andere partij daarentegen op dat moment géén zin hebben, dan schuift deze het dekseltje weer discreet óp het schaaltje. Deksel en schaal zijn met een koordje aan elkaar verankerd, waarschijnlijk om de hitsigste partij niet in de verleiding te brengen het dekseltje te verdonkeremanen.

Kijk, dát scheelt een hoop discussie. Ik zal niet beweren dat nu direct élk twistgesprek hiermee is uitgebannen, want het dekseltje moet natuurlijk ook weer niet te vaak gesloten blijven. Maar zelfs dán biedt het voorwerp nog mogelijkheden om dingen à bout portant duidelijk te maken.
Zo stel ik mij voor dat wanneer je het stuk keramiek in woede naar je hoofd geworpen krijgt, het tijd wordt voor een stukje relatie-evaluatie. Ook als het deksel dichtgelijmd blijkt is er sprake van een bevattelijk probleem dat kan leiden tot constructieve ingrepen in het samenlevingsverband.

Ik weet niet of de 'sekssignaalschaal' in Nederland verkrijgbaar is. De mijne krijgt u uiteraard niet. Maar misschien kunt u hem zelf na-kleien...

<%image(seksuelesignalen.jpg|250|184|)%>


PS: er jengelt iemand dat hij hier ook nog iets over te melden heeft...