paasverwarring

Vrijdag 29 Maart 2002 in categorie Satire

goede vrijdag 29 maart 2002

Vroeger was het altijd Pasen voor ik het goed en wel besefte. Ik wist nooit voor welke datum het evenement in het betreffende jaar nu weer geprogrammeerd stond.
Ook al zouden Pasen en Pinksteren op één dag vallen, ik zou het niet in de gaten hebben gehad.
Ik moest uitkijken dat ik met Pasen geen honger leed, dat ik op tijd boodschappen deed. In mijn nachtmerries kaapte ik verstopte eieren meedogenloos voor de neus van buurkleutertjes weg.

Gelukkig heb ik tegenwoordig een Joodse vriendin. Dan word ik geattendeerd op de naderende Paasdagen door Pesach, het Joodse Paasfeest. Dat vieren wij in Joodse kring. En dan wordt een mens dermate langdurig doordrongen van de uittocht uit Egypte, dat hij ruim de tijd heeft om zich te realiseren dat ook het Christelijk Paasfeest nakende is.

Op Seideravond wordt de hele trip van Egypte naar het Beloofde Land uitgebreid doorgenomen. Want deze beproeving dient voor eeuwig onthouden te worden. En dus is óók Seideravond een beproeving. Vooral de eerste keer, wanneer de leut eruit bestaat een goj als ik een zo groot mogelijke hap van het 'bittere kruid' te laten nemen.

Maar ach, als de hele reisbeschrijving eenmaal is doorgenomen wordt het altijd toch nog gezellig.
Bovendien is mijn beproeving totaal futiel vergeleken bij die van degenen die in Netanya Seideravond vierden en door een bomaanslag werden gedood of zwaar gewond raakten. Ik begrijp werkelijk niet dat lieden die claimen serieus het Islamitisch geloof te belijden het in hun hoofd halen om tijdens het belangrijkste Joodse religieuze feest een aanslag te plegen. Wanneer je zoiets omgekeerd tijdens de Rammaddan of het Suikerfeest flikt roept de hele Islam om een Jihad.

Een bomaanslag die is gericht tegen burgers is de meest verderfelijke strijdmethode die er bestaat. Of het nu in het Midden-Oosten, Ierland of Spanje gebeurt.
Palestijns verzet tegen een Israëlische bezetting is naar mijn mening legitiem. Bommenterreur tegen onschuldige mensen niet. Strategisch gezien zouden economische doelen trouwens veel effectiever zijn. Maar ja, daarmee kom je waarschijnlijk niet aanmerking voor de martelarenstatus.
Godsdienst is waanzin.