breda, de bie en de beroering

Maandag 04 Maart 2002 in categorie Nog niet ingedeeld in categorie

Het gist en borrelt in het wereldje van het weblog. De pelgrimage naar Breda, het her-intreden van De Bie en tenslotte had onze heilige Francisco weer een zeurderig visioen.
Over Breda zullen wij het niet hebben, want daar waren wij niet bij. Niet voor niets zegt men: je moet er geweest zijn om erover te kunnen oordelen.
Update: hier staat een overzicht waar je als thuisblijver tenminste wat aan hebt (met dank aan camarados).

Wim de Bie moet nog even op gang komen, zo te zien. Tot dusver zijn de gewekte verwachtingen niet waargemaakt. Maar wij houden vertrouwen. Heer de Bie hecht altijd veel waarde aan opbouwende kritiek, dus in dit kader zouden wij hem willen meegeven: ga niet door op het platgetreden pad van de sketch en het typetje. Tilly en Leendert Winkelman zijn televisie in weblogjasje. Bewaar de real-audio maar voor de beroemde woedeaanvallen.

Internetmissionaris Francisco van Jole heeft in zijn SmallZine column van deze maand de webloggers geëxcommuniceerd. Bij Tonie en bij Gaby zijn daar discussies over gaande, want eerwaarde Jole laat zich denigrerend uit: "stellen weblogs iets voor, hebben ze kwaliteit? Het antwoord is nee."
En dan volgt er een fikse reeks kleineringen. Webloggers zijn mensen die amper kunnen schrijven. Vergelijkingen met 'schuifdeurentoneel' en 'Candlelight' worden kwistig rondgestrooid. Daar tegenover worden gewichtige woorden als 'kwaliteit' en 'journalistiek' gezet. Die laatste kwalificaties acht hij blijkbaar op hemzelf van toepassing.

De webloggers hebben nog maar één uitweg, zo lijkt het: aan de heroïne. Want het dagboekje van de 17-jarige verslaafde Angeliek is het enige dat hem nog kan ontroeren.
Misschien moet FvJ eens wat minder uurtjes bij de Tros of zijn uitgever doorbrengen en beter gaan rondkijken in de weblogwereld. Ik geef toe, het kan wat vermoeiend zijn en het levert niet direct geld op. Dan zal hij ontdekken dat er heel wat (ex-)journalisten, vormgevers, dichters en programmamakers zijn die mooie dingen neerzetten. Maar dan mag je het ineens geen weblog meer noemen kennelijk.

Het einde der tijden lijkt nu toch echt aangebroken voor onze internetprediker. Smallzine mag van ons op zoek naar een ander. Francisco loopt naast zijn versleten schoenen.

voor hij sleets werd was hij aardig