Is taal betrouwbaar?

Donderdag 31 Januari 2002 in categorie Klein Proza

Verdronken kalfWij hebben een weliswaar onuitspreekbare, doch mooie en rijke taal. Maar is onze taal betrouwbaar? Geeft zij de dagelijkse werkelijkheid accuraat weer? Laten we dit even checken.

Heeft u wel eens iemand werkelijk zijn klomp zien breken? Ik wel. Dus dat gaat de goede kant op.
Ooit iemand gezien die een veer in de reet werd gestoken? Zo ja, wat voor veer? En was dit in Nederland of in een indianenreservaat? Of in een garage?

Bent u iemand die van de prins geen kwaad weet? Zo ja, dan bent u de enige in dit land. Zo nee: vertel!
Zijn u wel eens knollen voor citroenen verkocht? Ok, valse vraag, zou ik zelf ook nooit toegeven, want dan moet je wel goed stom zijn om dat verschil niet te weten.

Heeft u wel eens met een tang op een varken geslagen, respectievelijk met uw lul op de sluisdeur of uw kut op Dirk?
Indien ja: kreeg u toen ruzie met de dierenbescherming, de sluiswachter of uw levenspartner?

Bent u wel eens aan lager wal geraakt?

Heeft u wel eens een paard achter de wagen gespannen? Was dit een gegeven paard? Stonk dit paard uit de bek?
Heeft u wel eens uw eigen graf gegraven? Heeft u dit toen ook weer netjes zelf dichtgegooid? Of heeft het maar als kuil voor een ander laten liggen? In dat geval zou ik alsnog uitkijken als ik u was.

Bent u wel eens aan lager wal geraakt? Heeft u toen volgens het geldende scheepvaartregelement de bakens verzet? Of alleen maar de tering naar de nering gezet? Weet u in dat geval eigenlijk wel wát u precies gedaan hebt? Of wilt u beweren dat u weet wat een 'tering' is?

Heeft u wel eens de kat het huis uit gestuurd om de muizen te zien dansen? Trouwens: heeft die kat een bel om zijn nek? Heeft u die aangebonden? Had u daarbij handschoenen nodig? Was het achteraf niet beter geweest hem op het spek te binden, als u toch zo nodig met touw in de weer moest? Daar heeft u slechte ervaringen mee? Hoezo, loopt u met horentjes op dan?

Herinnering: bent u er nog aan toe gekomen die put te dempen? Of vond u 't niet nodig omdat dat ene kalf vorig jaar toch al was geruimd?
Bent u wel eens voor het zingen de kerk uitgegaan? Zijn de andere gemeenteleden toen wél binnen gebleven om de kat in donker te knijpen?

Heeft u wel eens iemand uit zijn nek zien kletsen? Nee?
Bij deze dan.

Tags: