Landjepik

Zaterdag 03 November 2001 in categorie Schandelijke taferelen

Wordt dit een slaapverwekkend onderwerp? Alleen op het eerste gezicht. Blijf dus lezen.

In Nederland en daarbuiten zijn talloze bedrijven actief die grote aantallen domeinnamen registreren. Dat doen ze om ze bezet te houden en vervolgens aan de meest biedende te verkopen of te verhuren. Ze staan bekend onder de naam 'domeinkapers'. Op hinderlijke wijze maken ze misbruik van domeinnaam registratie. Want hun enige doel is geld verdienen aan de handel in domeinnamen. Oorspronkelijk komt de uitgifte en registratie van domeinnamen voor Nederland toe aan de Stichting Internet Domein Registratie Nederland. Maar de voorraad wordt opgekocht door dit soort 'zwarthandelaren'. Een domein waarvan de registratie normaal 65 piek per jaar kost wordt rustig verhuurd voor honderd gulden per maand. Alle namen waar maar enigszins vraag naar zou kunnen komen zijn daarom alvast door die bedrijven geregistreerd, met als gevolg dat ze niet meer te gebruiken zijn. Want de meeste gebruikers zijn natuurlijk niet zo dom om meer te gaan betalen dan nodig is. Dan verzinnen ze liever iets anders.

Het zal aldus begonnen zijn: de koffiejuffrouw was zwanger. Ze kreeg van haar collegaatjes (zo heet dat) een Prismapocket met jongens- en meisjesnamen. De manager die erbij stond kreeg een brainwave en confiskeerde onmiddellijk weer de Prismapocket. Vervolgens is hij als een dolle aan het registreren gegaan. Want wat willen ouders straks liever voor hun kind dan een eigen domeinnaam? Nee, wat anticiperen op de markt is hoef je ze in die business niet te vertellen. Stel je toch eens voor: je registreert de jongensnaam Douwe en de koffieboer heeft daar straks goud geld voor over! Kleine misrekening, want Douwe staat nog steeds in de etalage bij de betreffende domeinkaper. Maar dat terzijde.

Ook alles wat met seks te maken heeft was natuurlijk al veel eerder interessant voor de domeinkapers. Ze zijn zelfs volledig doorgeslagen in hun zucht naar gewin. Ter illustratie nodig ik u uit voor een steekproefje. Dan kom je er direct achter wie deze domeinkapers zijn en op welk puberaal niveau deze lieden af en toe functioneren. Neem zelf de proef op de som en u bent verzekerd van een paar uurtjes vermaak. Het enige dat u hoeft te doen is te gaan naar de 'whois'-pagina van de Stichting om te zien of de domeinnaam al vergeven is (let op: dit geldt alleen voor .nl domeinen). Vergeet niet het vakje 'uitgebreid' aan te vinken. Al snel dan ziet u bij de gegevens regelmatig dezelfde namen terugkeren. Zoals daar zijn: LaDot (Freehosting), Geldersch Beheer BV in innige samenwerking serviceprovider BliXem (zullen wel zakelijk verweven zijn), de door SmallZine aan de kaak gestelde Martijn Bevelander, Babo Beheer BV (die zakkenvullers houden ook mijn naam bezet) en Hubris.
Zo kan ik nog even doorgaan, maar laat ik niet teveel gras voor uw voeten wegmaaien.
Ga dus maar eens op zoek naar meisjes- en jongensnamen die niet al teveel voor de hand liggen en je komt ze tegen. Heet u debbie, lucie, jolanda, miep, corine, ali, lia, jerry, mieke, nanda, betty, fransje of katrien?
Jammer, maar helaas...

Vervolgens gaan we verlekkerd op zoek naar alles dat met seks te maken heeft. Laat de verhitte fantasie maar eens de vrije loop of laat u inspireren door de tags op het herentoilet van het plaatselijk café. Nou, wat schiet u zo te binnen... neukenNah... een beetje te cliché. Komt uit bij Keelco ("vergelijk voordat u koopt!"). Pik, kut, clitoris, stijve... Kijk eens aan! Hier komt Geldersch Beheer verrassend prominent uit de hoek zeg! Maar alras komt er concurrentie uit deze welgevulde ruif slobberen. Het bedrijf Tintel heeft zich gedecideerd vastgezogen aan het domein 'beffen.nl'. Aardig in dit verband is dat TinTel is gevestigd in Oude-Tonge. Duidelijk een inspirerende plaatsnaam.
Helaas voor TinTel is tongen.nl al in bezit van Geldersch Beheer. Deze kaper zorgt ervoor dat al dat soort termen leiden naar de site kut.nl. Zo is het hele spectrum aan seksueel getinte termen gerelateerd aan geil.nl, tieten.nl en wat dies meer zij. Laat ik ook hier de pret niet teveel bederven door teveel voorbeelden te geven. Hé, wacht eens even: 'onaneren' is nog vrij! Dat woord kenden ze zeker niet bij Geldersch Beheer of bij TinTel.

Nog even een snel uitstapje naar iets saaiers: gereedschap. En nu niet direct roepen 'vibrator!', even loskomen van het vorige onderwerp, ja? Gereedschap dus. Daarin wordt gegrossierd door BusHost uit Apeldoorn. Ach, laat ook maar.

Gerechten dan? Biefstuk leidt weer naar Geldersch Beheer en BliXem. Maar hier laten ze toch het een en ander liggen: tartaar, koteletten, hamlappen... Zonde (te huur) van dat lekkere eten!
Zucht. Ik houd ermee op. Zelfs 'zucht.nl' is in handen van Geldersch Beheer/BliXem.
Het is de Stichting Internet Domein Registratie Nederland zwaar aan te rekenen dat ze aan deze praktijken geen paal en perk stellen. Enerzijds ga je door een hoop bureaucratie om een .nl-domein te registreren: je moet een bedrijf zijn, je moet ingeschreven zijn bij de Kamer van Koophandel, je moet een vrijwaringsverklaring tekenen, je kunt het alleen doen via een service provider en ga zo maar door. Al met al duurt het op zijn gunstigst wel een ruime week voor de hele zaak rond is. Een .com domein daarentegen registreer je gewoon via internet ergens in het buitenland. Creditcard volstaat. Je bent in tien minuten klaar.
Anderzijds is er blijkbaar geen enkele controle op misbruik bij het registreren van domeinnamen, terwijl de oplossing toch zo simpel is: verbiedt gewoon de handel in domeinnamen. Een domeinnaam moet overgedragen kunnen worden aan iemand anders, maar stel dan verplicht dat dit tegen het oorspronkelijk tarief gebeurt.

Neem me niet kwalijk dat ik even pissig (te huur) werd...

Soms wordt het me even te veel...